DOLAR 32,5239 -0.04%
EURO 34,7605 -0.65%
ALTIN 2.441,010,21
BITCOIN 2077947-0,99%
İstanbul
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bayilerde Sıfır Araç Stoku Tükenince İkinci El Pazarı Canlandı
1046 okunma

Bayilerde Sıfır Araç Stoku Tükenince İkinci El Pazarı Canlandı

İSTANBUL Bayilerden sıfır araç tedarikinin zor olması alıcılar ikinci el otomobile yönlendirdi. İkinci ele olan talep de fiyatları artırdı.

ABONE OL
Nisan 13, 2023 22:07
Bayilerde Sıfır Araç Stoku Tükenince İkinci El Pazarı Canlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’deki araç sahipleri son dönemde bayilerdeki sıfır araç stoğunun tükenmesi nedeniyle ikinci el otomobil piyasasına yöneliyor. Bayilerde sıfır araç bulunamaması, piyasada ikinci el otomobil fiyatlarını da yükseltiyor. Talep ve arz dengesi üzerindeki etkisi tartışılan bu gelişmenin gelecekte otomobil sektörünü nasıl etkileyeceği ise merak konusu.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz otomobil galerisi sahibi Murat Karaca, son dönemde bayilerde sıfır araç bulunamadığı için ikinci el otomobil talebinin arttığını belirtti. Karaca, “Sıfır araç tedarikindeki sıkıntı, araç almak isteyen vatandaşları ikinci el otomobil piyasasına yönlendiriyor. Bu da ikinci el otomobil fiyatlarını arttırıyor” dedi.

Galerici Ayşe Yılmaz ise sıfır araç stoğunun tükenmesinin, ikinci el otomobil fiyatlarına da yansıdığını söyledi. Yılmaz, “Bayilerde sıfır araç olmaması, talebin ikinci el otomobil piyasasına yönelmesine neden oluyor. Bu da fiyatlarda artışa neden oluyor. Talebin yoğun olduğu dönemlerde ise fiyatlar daha da yükseliyor” şeklinde konuştu.

Yerli otomobil üreticisi TOGG’un da piyasaya girmesiyle, otomobil sektöründe yeni bir dönemin başlayacağı düşünülüyor. Galerici Karaca, “TOGG seri üretime geçince, piyasalarda bir düzenleme olacağını düşünüyoruz. İkinci el otomobil fiyatlarında bir düşüş olabilir. Ancak şu an için piyasada arz-talep dengesi ikinci el otomobil fiyatlarını yüksek seviyelerde tutuyor” ifadelerini kullandı.

Galerici Yılmaz ise TOGG’un piyasaya girmesiyle ikinci el otomobil fiyatları üzerinde kısa vadede bir etki beklenmediğini söyledi. Yılmaz, “TOGG henüz piyasaya girmeden ikinci el otomobil piyasasında bir düşüş beklemek zor. Ancak TOGG’un seri üretime geçmesiyle, otomobil sektöründe dengelerin değişeceğini düşünüyoruz” dedi.

Sonuç olarak, bayilerdeki sıfır araç stoğunun tükenmesiyle, Türkiye’deki otomobil piyasasında ikinci el otomobil fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor.

Aynı şekilde diğer otomobil markalarında da sıfır araç bulunamaması, ikinci el otomobil pazarında talebi artırdı ve fiyatları yukarı çekti. Ancak uzmanlar, bu durumun geçici olduğunu ve TOGG gibi yerli otomobil markalarının seri üretime geçmesiyle birlikte piyasada dengelenmenin sağlanacağını belirtiyorlar.

Okumalısın!  Togg'una gelen 4 milyon TL teklifi reddetti, bir aydır araçtan inmiyor

Bayilerde sıfır araç bulunmaması nedeniyle ikinci el otomobil pazarında hareketlilik yaşanıyor ve fiyatlar yükseliyor. Ancak yerli otomobil markalarının seri üretime geçmesiyle birlikte piyasada dengelenme sağlanması ve fiyatların düşmesi bekleniyor. Bu nedenle araç almak isteyenlerin, piyasadaki dengesizliklerin geçici olduğunu ve yakın gelecekte fiyatların düşmesi beklentisiyle hareket etmeleri öneriliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.