DOLAR 32,5167 0.36%
EURO 34,7789 0.45%
ALTIN 2.407,751,18
BITCOIN 1871540-4,26%
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

Ticaret Bakanlığının Düzenlemeleri Fiyatları Stabil Hale Getirdi
373 okunma

Ticaret Bakanlığının Düzenlemeleri Fiyatları Stabil Hale Getirdi

İkinci el otomobil piyasasında talep yüzde 60 düştü. Otomobil fiyatları uzun zamandır fahiş fiyatlarla gündemdeydi. Ticaret Bakanlığının düzenleme yapmasıyla ve yapılan denetimlerle ikinci el araçlarda fiyatlar stabil hale getirildi.

ABONE OL
Ekim 23, 2023 12:17
Ticaret Bakanlığının Düzenlemeleri Fiyatları Stabil Hale Getirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İkinci el otomobil piyasasında talep yüzde 60 düştü. Otomobil fiyatları uzun zamandır fahiş fiyatlarla gündemdeydi. Ticaret Bakanlığının düzenleme yapmasıyla ve yapılan denetimlerle ikinci el araçlarda fiyatlar stabil hale getirildi.

Yapılan düzenlemeyle noterlerde al-satçı diye tabir edilen kişilerin 3 arabadan fazlasını alıp satamaması hem ikinci el otomobil sektörünü durgunlaştırdı hem de noterlerde yaşanan yoğunluğu ortadan kaldırdı. İkinci el otomobil satıcıları, eski fiyattan alınan araçların ellerinde kaldığını belirtirken yeni fiyatlandırmayla alınan araçların kolayca satıldığını belirtti.

Ticaret Bakanlığı Düzenlemeleri Fiyatları Stabil Hale Getirdi

Ticaret Bakanlığının ikinci el otomobil piyasasına yönelik düzenlemeleri, uzun süre boyunca yükselen otomobil fiyatlarına çözüm getirdi. Yapılan denetimler ve noterlerdeki al-sat işine getirilen sınırlamalar, piyasada fiyatların dengelenmesine yardımcı oldu. Bu düzenlemeler sayesinde ikinci el otomobil alım-satım işlemlerinde daha kontrollü bir ortam oluşturuldu.

 

Noterlerde Al-Sat İşine Sınırlama, Piyasada Boşluk Oluştu

Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen düzenlemelerin bir sonucu olarak, noterlerde al-sat işine sınırlama getirildi. Artık noterler, yıl içerisinde 3 araçtan fazlasını alıp satamayan kişilere izin vermemektedir. Bu değişiklik, al-sat işi yapan kişilerin piyasadan çekilmesine ve noterlerdeki yoğunluğun azalmasına yol açtı. Ancak bu durum, ikinci el otomobil stoklarının artmasına ve piyasadaki durgunluğun artmasına neden oldu.

Yeni Fiyatlandırmayla Alınan Araçlar Kolayca Satılıyor

Ticaret Bakanlığı düzenlemeleri sonucu yeni fiyatlandırmayla alınan ikinci el otomobillerin daha kolay satıldığı görülüyor. Eski fiyattan alınan araçlar stoklarda kalmaya devam ederken, yeni fiyatlarla alınan araçlar talep görüyor. İkinci el otomobil alıcıları, fiyatların makul düzeyde olduğu araçları tercih ediyorlar. Bu durum ikinci el otomobil piyasasında eski fiyatlarla alınan araçların satışının zorlaşmasına neden oluyor.

DİKKAT!
Xiaomi nin casus fotoğrafları ortaya çıktı!

Sektör Temsilcileri: Talep Yüzde 60 Düştü

İkinci el otomobil piyasasının durgunluk yaşadığını belirten İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, “İkinci el otomobil piyasası 3 aydan beri durgunluk yaşıyor. Bazı marka modellerde yüzde 5-10 arası indirimler söz konusu. Tabi burada sektörümüzün en önemli problemi olan kayıt dışı diye tabir ettiğimiz al sat işi yapanların piyasadan elini çekmesiyle birlikte sektörde bir boşluk oluştu. Tabi bu oluşan boşlukta hem sıfır araç bayilerinde hem de ikinci el otomotiv sektöründe bir stok birikmesi meydana geldi. Bununla ilgili bayiler şuanda kampanya başlatmış durumda. Bazı marka modellerde sıfır faizli kampanyalar bazılarında da vadesi uzatılmış kampanyalar düzenlenmekte. Tabi bu şekilde de ikinci el otomobil piyasasında da durgunluk söz konusu oluşturuyor. Aslında sektör olarak istediğimiz bir duruma geldik. Pandemi döneminde araç fiyatları ciddi manada yükselmişti. Gerçek alıcılar araca erişim konusunda fiyatlama anlamında zorlanıyorlardı. Geçtiğimiz aylara göre talep yüzde 60 düştü” dedi.

Noterlerde ve ekspertizlerde de yoğunluğun ortadan kalktığını belirten Ertemel, “Noterlerde ve ekspertizlerde de durum aynı. İkinci el otomobillerin satışındaki durgunluk bu sektörlere de yansıdı. Noterlerde bir yoğunluk oluşuyordu fakat şuanda o yoğunluk tamamen ortadan kalktı. Noterliklerde bildiğiniz gibi Bakanlığımızın aldığı en son karardan sonra al satçı diye tabir ettiğimiz kişiler yıl içerisinde 3 araç satışı yaptıktan sonra 4’üncü araçta noterlerde satış yapamaz duruma geldiler. Burada özellikle işi araç satımı olmadığı halde bu işe yeltenen kişilere noterlik sistemlerinden tespit edilerek ciddi cezalar yazılıyor. Buda noterlerdeki doluluğu tamamen ortadan kaldırmış oluyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

DİKKAT!
Citroen My Ami Buggy Türkiye'de 1 saatte tükendi

Oto Galerici Ahmet Gürkan Keleş ise şu ifadelerle durumu özetledi: “Şuanda eski fiyatlar ile yeni fiyatlar oluştu.

daha fazla otomobilhaberleri için otomobilhaber.com

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.