DOLAR 32,4075 -0.1%
EURO 34,8148 0.19%
ALTIN 2.435,10-0,13
BITCOIN 2019008-2,70%
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Kuzey Makedonya’da zamanda yolculuk: Otomobil ve Etno Müzesi
420 okunma

Kuzey Makedonya’da zamanda yolculuk: Otomobil ve Etno Müzesi

Kuzey Makedonya’da zamanda yolculuk: Otomobil ve Etno Müzesi

ABONE OL
Ekim 2, 2023 14:32
Kuzey Makedonya’da zamanda yolculuk: Otomobil ve Etno Müzesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Manastır’ın yaklaşık 10 kilometre uzaklığındaki Krklino köyünde yer alan Otomobil ve Etno Müzesi, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Müzede, 1953 model Simca Ariane’nın yanı sıra Opel Rekord, Ford Taunus, Plymouth Valiant ve Moskviç gibi klasik otomobiller, nostaljik motor ve bisikletler, Türk, Yahudi ve köy odalarında sergilenen farklı türde eşya ve giysiler ziyaretçilere ilgi çekiyor.

Müzenin sahibi Boris Tanevski yaptığı açıklamada, koleksiyon merakını ve topladığı araç ve eşyayı anlattı.

Tanevski, Birinci Dünya Savaşı’nda köylerinin yakınında cephe hattının olduğunu ve bu yüzden bölgede çok fazla silaha rastlandığını belirterek, 10 yaşından itibaren bölgede bulduğu silahları toplayıp tamirini yaptığını söyledi.

resim2 23826976

Tanevski, “Tamir yapıp kurcalamayı seviyorum. Bu yüzden 1991 yılından itibaren aktif şekilde koleksiyon serüvenim başladı. İlk önce silah topluyordum, ardından bir motor aldım. Motor aldığımda bisiklet dükkanı açtım.

Motoru dükkanımda sergilemeye başladım. Müşteriler geldikçe diğer köylerdeki motorlardan bahsediyorlardı. Bir düzine motor topladım. Ardından bir araba alma isteği doğdu” dedi.

Tanevski, aldığı ilk otomobilin en çok sevdiği 1953 model Simca Ariane olduğunu belirterek, “O dönem araba da toplamaya başladım, motor da. Şimdi 11 araba, bir minibüs ve yaklaşık 35 motora ulaştık” diye konuştu.

Tanevski, Simca model otomobili 500 Alman markına aldığını ve 9 bin 500 mark harcayarak bugünkü haline getirdiğini belirterek, otomobilleri restore etmeyi “ölü bir insanı diriltmek gibi” diye nitelendirdi.

DİKKAT!
Dünyanın en büyüğü: BYD, Türkiye'ye geldi!

resim14 23826924

Tanevski, Kovid-19 öncesi düğün, mezuniyet ve sünnet gibi merasimler için araçları kiraladığını ancak son dönemde durgunluk olduğunu söyledi.

Tanevski, müzede araçların yanı sıra farklı ev eşyası, giyim ve enstrüman gibi ögelerin sergilendiği bir alan olduğunu belirterek, Mustafa Kemal Atatürk’ün Manastır’da eğitim aldığını ve bu yüzden alanın bir kısmını Türk odası olarak tahsis ettiğini söyledi.

Tanevski, Türk odasında bulunan eski model dikiş makinesine ilişkin anısını paylaşarak, “Burada, Kemal Atatürk’le ilgili sergilediğimiz bir alet var, o da dikiş makinesi. Bunu aldığım evden anlattıklarına göre, bu makine ile Atatürk’e elbise dikilmiş ve işte bu makineyi de burada sergiliyoruz” ifadelerini kullandı.

resim10 23826928

Tanevski, Atatürk’ün büyük bir lider olduğunu dile getirerek, “Sadece Manastır’da bulunmasından değil Mustafa Kemal Atatürk’ü devasa, büyük Türkiye’yi birleştiren ve böyle bir devlet yapmasından dolayı büyük adam, çok akıllı bir adam olarak görüyorum” dedi.

Tanevski, Manastır’da birkaç Türk filminin de çekildiğini belirterek, bu yıl müzeyi en fazla Türk ve Hollandalı turistlerin gezdiğini sözlerine ekledi. (AA)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.