DOLAR 32,5168 0.3%
EURO 34,8196 0.58%
ALTIN 2.426,271,95
BITCOIN 1904374-2,21%
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Araç Satın Almak İçin En Uygun Zaman Ne Zaman?
410 okunma

Araç Satın Almak İçin En Uygun Zaman Ne Zaman?

Bir önceki aya göre trafiğe kayıt yapılan araç sayısı yüzde 15,5 azaldı. Eylül ayında 198,740 adet araç kaydedildi. Araç satışlarındaki düşüşün nedeni nedir?

ABONE OL
Ekim 24, 2023 12:29
Araç Satın Almak İçin En Uygun Zaman Ne Zaman?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TÜİK, Araç Kayıtlarındaki Büyük Düşüşü Raporladı

Büyük Düşüşün Nedenleri Açıklandı

Bir önceki aya göre trafiğe kayıt yapılan araç sayısı yüzde 15,5 azaldı. Eylül ayında 198,740 adet araç kaydedildi. Araç satışlarındaki düşüşün nedeni nedir?

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı için motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Verilere göre Eylül ayında 198 bin motorlu taşıt kaydı yapıldığı belirlendi.

Eylül ayında bir önceki aya göre %15,5’lik bir düşüş yaşandı. Kamuoyunun iyi bildiği gibi otomotiv pazarında hareketli bir üç yıl geride kaldı. Yeni otomobillerin tedarikindeki sorunlar, birikimlerin bu alana kaymasına yol açarak otomobilin kayıt dışı ticaretine dönmesine neden oldu. Yeni otomobillerin üretimindeki sorunlar geride kaldı ve Ticaret Bakanlığımızın aldığı tedbirler sonucunda olumsuzluklar aşıldı.

“Kısa Dönemde Düşüşler Görmekteyiz”

Bu nedenle kayıt dışı ticaret sektörden çekilerek, kayıt dışı ticaretin olumsuz sonuçlar yarattığı talep azaldı. Öte yandan krediye erişimde yaşanan zorluklar ve yüksek faiz oranları nedeniyle gerçek tüketici talebinde bir azalma yaşanmaktadır. Dolayısıyla istatistiklere bakıldığında uzun vadeli olarak artışlar gözlemlenirken, kısa vadeli olarak düşüşler görmekteyiz.

Fiyat Düşüşleri Devam Eder mi?

Piyasamız birkaç aydır durağan bir süreç yaşıyor. Ancak durağanlık yaşansa da şu anda “alış ve satış” kişilerinin, yani otomobilleri kayıt dışı ticaret amacıyla satın alanların sektörden çekildiği, fiyatların düştüğü ve yeni ve ikinci el araçlar arasındaki fiyat farkının yeniden ayarlandığı bir dönemdeyiz.

DİKKAT!
Ferrari XX programını tanıttı

“Piyasa Yeniden Aktif Hale Gelecek”

Piyasa dengelerinin yeniden sağlanması yanı sıra, fiyatların düşmesi, vatandaşlarımızın araçlara ulaşmasını kolaylaştıracak ve otomobil satıcılarının yıllardır mücadele ettiği sermaye erozyonunu çözecektir. Bu nedenle bu durağanlık dönemi normalleşme dönemidir. Bir süre sonra piyasamız yeniden aktif hale gelecek ve daha öncekinden çok daha sağlıklı bir şekilde devam edecektir.

Bu durağanlık dönemi boyunca talebi canlandırmak için yeni otomobillerde önemli kampanyalar ve indirimler sunulurken, ikinci el otomobillerde fiyat düşüşleri sağlanmaktadır. Şu an için yeni otomobillere yönelim bulunurken, ikinci el araçlara olan talep hala düşüktür. Bu kampanyaların, talebin gereken seviyeye ulaşması için dönemsel uygulamalar olduğunu belirtmekte fayda var.

“Satışlar Yarı Yarıya Düşebilir”

2023 yılının başlarında, ülkemizdeki ve küresel üretimde artış yaşandığını gösteren veriler vardı. Ancak erken dönemlerde yaşanan erişim zorluklarının nedeni üretim değil, aşırı talepti. Ancak bu talebin yaklaşık %48’i, yani neredeyse yarısı, yatırım ve kayıt dışı ticaret amacıyla yapılmıştı. Alınan tedbirler ve yeni araçlardaki bolluk nedeniyle bu aşırı talep çekilerek gerçek tüketicinin önü açıldı. Önümüzdeki aylarda krediye erişimde bir kolaylık olmadığı sürece, yeni otomobil satışlarında yarı yarıya bir düşüş yaşanabileceği düşünülmektedir. Bu da sektörde %48 olarak ölçülen kayıt dışı ticaret oranıyla örtüşen bir veri olacaktır.

“Araç Satın Almak İçin En Uygun Zaman Ne Zaman?”

İMAS Derneği olarak “araç satın almak için en uygun zaman ne zaman?” sorusu yöneltiltiğinde “en uygun zaman, ihtiyaç duyulan zamandır” diyoruz. Bir otomobil her şeyin önünde bir ihtiyaçtır. Dolayısıyla vatandaşlarımız ihtiyaçlarına ve bütçelerine uygun olarak her zaman bir otomobil satın alabilirler. Şu anda yeni araçlarda önemli fiyat indirimleri ve kampanyalar mevcut. Öte yandan ikinci el araçlarda da fiyat düşüşleri yaşanmıştır. Araç satın almak isteyen vatandaşlarımız bu dönemin sunduğu fırsatlardan yararlanabilirler.”

DİKKAT!
Türkiye otomobil pazarı elektriklendi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.