DOLAR 32,3845 -0.18%
EURO 34,7280 -0.06%
ALTIN 2.426,07-0,50
BITCOIN 2024901-2,02%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

16:55

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Hammadde maliyetleri düşüyor! Arabalarda indirim olacak mı?
817 okunma

Hammadde maliyetleri düşüyor! Arabalarda indirim olacak mı?

Hammadde maliyetleri düşüyor! Arabalarda indirim olacak mı?

ABONE OL
Ağustos 15, 2023 09:35
Hammadde maliyetleri düşüyor! Arabalarda indirim olacak mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Günümüzde etraf dostu alternatiflerin öne çıktığı otomotiv kesiminde, elektrikli arabalar süratle popülerlik kazanıyor.

Elektrikli arabalar, fosil yakıtlara kıyasla daha düşük karbon salımı, sessiz sürüş tecrübesi ve güç verimliliği üzere avantajları ile sürdürülebilir bir geleceğe yönelik kıymetli bir adımdır.

Elektrikli arabaların üretiminde kullanılan hammadde, bilhassa lityum, kobalt, nikel üzere mineralleri içermektedir. Bu ham unsurlar, batarya üretimi ve güç depolama sistemlerinin temel bileşenleri olarak ehemmiyet taşıyor.

Ham unsur fiyatları düşmeye başladı

Otomobil üreticileri, çelik ve lityum üzere son bir yılda araba fiyatlarını artıran ham unsurlardaki maliyet artışının sona erdiğini söylüyor.

Renault’nun mali işler müdürü Thierry Piéton, şirketin birinci yarı mali sonuçları toplantısında, “Ham hususlar için karşıdan esen rüzgarlar ortadan kalktı, maliyetlerin kademeli olarak uygunlaşması gereken bir periyoda giriyoruz.” dedi.

Renault, otomobillerini daha ucuz hale getirmek için düşen hammadde fiyatlarına nazaran hareket ederken, yatırımcılara bunun şirketin büyük ölçüde artan kâr marjlarına ziyan vermeyeceğine dair kelam verdi.

hammadde maliyetleri dusuyor otomobillerde inidirm olacak mi b1a07421

elektrikli otomobil

Renault CEO’su Luca de Meo, yeni makyajlanan Renault Clio ve Renault Gerine SUV’un yakında tanıtılacak olan modelinde indirim yapıldığını söyledi.

Güncellenen Clio E-Tech hybrid’in Birleşik Krallık’taki fiyatı, evvelki modelden 900 sterlinlik bir indirimle 21.295 sterlinden başlıyor. De Meo, “Marjları güzelleştirmeye devam ederken , indirim fırsatları olduğunda bunu yapacağız.” dedi.

Lityumun düşen fiyatı, hem sadece elektrikli araba satan Tesla gibiler için hem de içten yanmalı motorlu araç satan klâsik markalar için büyük bir tartışma konusuydu.

DİKKAT!
Gençlerin Araba Tercihleri: Lüks, Sürat ve Teknoloji Ön Planda

Pil üreticilerinin satın aldığı metalin formu olan lityum karbonatın fiyatı, değerli bir ticaret platformu olan Şanghay Metal Piyasası’nda geçen yıl kasım ayından bu yana yarı yarıya düştü.

Fiyatlara yansıması vakit alacak

Otomobil üreticileri, çoklukla hammadde tedarikçileriyle evvelden anlaşıyor. Bu nedenle ham husus fiyatlarındaki indirimlerin araç fiyatlarına yansıması vakit alabilir.

hammadde maliyetleri dusuyor otomobillerde inidirm olacak mi b1b47779

Elektrikli araç bataryası

Ham unsur fiyatları düşüyor olabilir, lakin uzun vadeli yüksek fiyatlandırma araba şirketlerini etkilemeye devam ediyor.

Diğer bir sorun da fiyat düşüşlerinin tedarikçiler tarafından da yansıtılmak zorunda olmasıdır. Şayet hammadde tedarikçileri rastgele bir indirim yapmazsa, araba üreticileri de fiyatları düşüremiyor.

Örneğin BMW’nin yeni CFO’su Walter Mertl, bu durumu şöyle özetliyor.

Evet, düşen ham husus fiyatlarından yararlanıyoruz, lakin tedarik zincirinde materyal maliyetleri için geçen yıl ödediğimizden daha fazlasını ödüyoruz. Tedarikçi tarafına ödediğimiz ekstra faturalarla birebir düzeye gelmek için ham unsur fiyatlarının daha da aşağı ineceğini umuyorum.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.