DOLAR 32,3848 -0.21%
EURO 34,7799 0.08%
ALTIN 2.438,920,03
BITCOIN 2035977-1,68%
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

20:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Bağlama ve mobilya ustalarının ahşap kaplama yaptığı araba ilgi odağı oldu
778 okunma

Bağlama ve mobilya ustalarının ahşap kaplama yaptığı araba ilgi odağı oldu

Tasarladıkları ahşaptan yapılan araba büyük ilgi gördü. SİVAS'ta saz ustası Şentürk İyidoğan (54) ile mobilya ustası Bahattin Okurkan (73), 33 yaşındaki otomobilin kaporta iskeletini saz yapımında kullanılan ceviz ve ladin ağacı ile kapladı.

ABONE OL
Eylül 2, 2023 11:58
Bağlama ve mobilya ustalarının ahşap kaplama yaptığı araba ilgi odağı oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sivas’ta bir ortaya gelen bağlama ve mobilya ustalarının, 33 yaşındaki bir arabanın kaporta iskeletini ahşapla kapladığı araba ilgi odağı oldu.

Sivas 4 Eylül Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren bağlama ustası Şentürk İyidoğan ile mobilya ustası Bahattin Okurkan, satın aldıkları 1990 model bir arabanın kaportasını büsbütün söküp aracı ahşapla kapladı.

Bağlama ve mobilya ustalarının ahşap kaplama yaptığı otomobil ilgi odağı  oldu - Son Dakika

Ustaların el işçiliğinin değerini anlatmak için tasarladıkları ahşaptan yapılan otomobil ise büyük ilgi gördü.

Saz ustası İyidoğan, gazetecilere, aracı ceviz ve ladin ağacı kullanılarak tasarladıklarını söyledi.

Kendisinin bağlama imalat ustası olduğunu belirten İyidoğan, “Atölyemizde ahşap masalar, sandalyeler yapıyorduk. Bir gün atölyeye gittiğimde Bahattin usta ahşaptan 1903 model bir Amerikan Chrysler yapmıştı. Otomobil çok hoşuma gidince bende bunun büyüğünü yap binelim dedim. Oda bana bir tane araç al yapalım dedi. Gidip ona uyacak bir otomobil aldık. Onun da kaporta kısmını kestik ve bu ahşaptan arabayı yaptık. Yaptığımız otomobil saz üzere oldu. Saz imalinde kullandığımız ağaçları burada da kullandık. ” dedi.

İşe başladıkları vakit bunun çok sıkıntı olacağını bildiklerini anlatan İyidoğan, şunları kaydetti:

“Bahattin usta vakit zaman ümitsizliğe kapıldı. Bu türlü olduğu vakit da ben ustaya gelecek nesillere ışık tutmak için bu işi yapmalıyız. Onlara akıllı insanların neler yapacağını göstermek için bunu yapmak zorundayız dedim. Yaklaşık 2,5 yıl sürdü. Güç bir süreçti. Bazen ümitsizliğe kapıldığımız, sanki olmayacak mı? dediğimiz vakitler oldu. Lakin Bahattin usta her aşılmaz dediğimiz anlarda bize yol açtı. Bugünlere geldik. Bugünde binip geziyoruz. Türkiye’deki en büyük dert ustalar, meslekler bir bir ortadan kayıp oluyorlar. Geriden eleman da gelmiyor. Bundan kazanacağımız paralar ile bu ustalarımıza birer tane sınıf açıp, bunların yanına öğrenci alalım istiyoruz. Bu mesleklerin ölmemesi için bunu yapmak istiyoruz.”

DİKKAT!
Karşınızda, Dikiş makinelerinden model arabalar tasarlayan Bülent Burçin Şit

Bahattin Okurkan da bu tip araçlara meraklı olduğunu belirterek, “Klasik otomobillere merakım var. Bu türlü bir şey de ortaya çıkınca memnun oldum. Sanatı çok seviyorum. Bizim tek gayemiz gençlere bir şeyler öğretmek. Ulusal serveti ayağa kaldırmak istiyoruz. Bu araçta 3-4 çeşit ağaç var. Yüzde 60’ı ceviz ağacı, araç sağlam olsun diye ceviz ağacı kullandık. Birtakım yerlerinde ise ladin ağacı kullandık.” sözlerini kullandı.

Kaynak: AA / Halife Yalçınkaya – Hayat

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.