DOLAR 32,3991 0.02%
EURO 34,6240 -0.06%
ALTIN 2.380,800,04
BITCOIN 1945036-5,99%
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Üniversite öğrencileri ‘yapamazsınız’ diyenlere inat 2 elektrikli otomobil üretti
844 okunma

Üniversite öğrencileri ‘yapamazsınız’ diyenlere inat 2 elektrikli otomobil üretti

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ahmet Kılıç da projeye başladıkların da elektrikli araç üretmeye heveslerinin olduğunu belirtti.

ABONE OL
Ağustos 11, 2023 23:07
Üniversite öğrencileri ‘yapamazsınız’ diyenlere inat 2 elektrikli otomobil üretti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Üniversitede Elektrik ve Elektronik, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Matematik Bölümü, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencilerinin bulunduğu 45 kişilik öğrenci takımı, 2021’de hayalleri olan elektrikli otomobili üretme kararı aldı.

Gaziantep Üniversitesinde eğitim gören öğrenciler, “yapamazsınız, olmaz” diyenlere inat, 2 yılda tasarımı ve motoru kendilerine ait olan 2 elektrikli otomobil üretti.

8d6eef8a undefined
538d16fe undefined

Yaptıkları araştırma ve planlara göre çalışmaya başlayan öğrenciler, iç, dış, batarya, motor ve yürüyen aksamını yaptıkları, 80 kilometre hızla 85 kilometre yol kat edebilen “Zeugma” adlı otomobili üretti.

ca5a5a47 undefined

Kısa süre içinde çalışmalara başlayan öğrenciler, “Zeugma”daki tecrübeleriyle yaklaşık 6 aylık çalışma sonucu “Hilal” adını verdikleri elektrikli spor arabayı üretti.

58ffac2c undefined

Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Mehmet Reşvan, 2021’den bu yana Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’na katıldıklarını söyledi.

91dcc201 undefined

Birçok olumsuz yoruma rağmen üretmekten geri durmadıklarını anlatan Reşvan, şunları söyledi:

“Bize baştan ‘olamaz, yapamazsınız’ dediler. Bizim de hayat mottomuzda ‘başaramazsınız’ denilen şeyleri tüm inancımızla yapıp başarmak var. Birlikte 2 yıl boyunca yürüdük. Amacımız kendini geliştirebilen mühendis adayları olmak. Sadece teoride kalmasın diye bilgilerimizi uygulamada kullanmak için takım kurduk. Yıl sonunda kendilerine bir şey katan öğrenciler buradan mezun olunca geniş bir olanağa sahip olabiliyorlar. Başlangıç olarak 45 gönüllü öğrenciyiz. Buradaki her bir öğrencinin hayali var. Kimileri şirketleşmek istiyor kimileri savunma sanayisini istiyor. Kimileri de Togg tesisinin üretim hattında yer almak istiyor. Herkesin hayali farklı, bunları biz gerçekleştirmek istiyoruz.”

DİKKAT!
Kia'nın Yeni Elektrikli Pick-Up Modeli Tasman Yakında Tanıtılacak
5267d19f undefined

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ahmet Kılıç da projeye başladıkların da elektrikli araç üretmeye heveslerinin olduğunu belirtti.

91a73c36 undefined

Projeye başlarken yerli ve milli bir araç ortaya çıkarmak için adım attıklarını anlatan Kılıç, şöyle devam etti:

“Bütün parçaları nasıl yerli olarak yapabiliriz dedik ve gerek sanayide vakit geçirmek olsun gerekse araştırma olsun yoğun bir çalışma içerisine girdik. Araçlarımızın ilk önce mekanik kısmı hazırlanıyor. Bu hazırlanırken elektrikçi arkadaşlarımız araçların elektronik kısmı araştırmalarını yapıyor. Araştırmalar bittikten sonra insanların öğrendiklerini gerçek işe dökme zamanı geliyor. Ardından tasarımları gerçek hayata dönüştürmeye başlıyoruz.”

226f2e84 undefined

“Araçlar 80 kilometre hıza ulaşabiliyor”

Kılıç, elektrikli araçların geleceğin teknolojisi olacağını söyledi.

5f4aeffb undefined

Kendilerinin de gelecekte güzel işler yapmak için bu yola girdiklerini dile getiren Kılıç, şunları kaydetti:

“Araçlar 80 kilometre hıza ulaşabiliyor, 85 kilometre menzili var. Aracımız 4 disk fren ve bütün parçaları yerlidir. Motor, motor sürücü, batarya kontrol ünitesi ve şarj aleti yerlidir. Bu aracı dışarıya muhtaç kalmadan üretebiliyoruz. Aracımızın üzerindeki ekrandan anlık hızı, kalan şarj ve menzilini görebiliyorsunuz. Aracın sıcaklık değerlerini izleyebiliyoruz. Yaptığımız 2 aracın da ağırlığını azaltacağız. Azaldığı zaman daha verimli hale gelecektir.”

ea12d43d undefined

Kılıç, bir sonraki hedeflerinin ticari bir araç üretmek olduğunu sözlerine ekledi.

eee16f10 undefined
5b088ff1 undefined
6e638f75 undefined
ae2d5f51 undefined

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.