DOLAR 32,4076 0.1%
EURO 34,8101 -0.04%
ALTIN 2.395,68-0,03
BITCOIN 19290503,87%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Otomotivde Teminat Zorunluluğu: Grey Marketi Vurdu!
165 okunma

Otomotivde Teminat Zorunluluğu: Grey Marketi Vurdu!

Otomotiv sektörü, Türkiye'de Resmi Gazete'de yayınlanan yeni bir tebliğle sarsıldı. Motorlu kara taşıtı ithalatı yapan Münferit Firmalara (Paralel İthalatçılara) vergi tahsilini güvenceye alma adına 30 milyon liraya kadar teminat verme zorunluluğu getirildi.

ABONE OL
Ocak 30, 2024 12:17
Otomotivde Teminat Zorunluluğu: Grey Marketi Vurdu!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tebliğle Gelen Yenilik: Paralel İthalatçılara Teminat Zorunluluğu

Otomotiv sektörü, Türkiye’de Resmi Gazete’de yayınlanan yeni bir tebliğle sarsıldı. Motorlu kara taşıtı ithalatı yapan Münferit Firmalara (Paralel İthalatçılara) vergi tahsilini güvenceye alma adına 30 milyon liraya kadar teminat verme zorunluluğu getirildi. Bu kararın otomotiv piyasasında, özellikle de grey market olarak bilinen paralel ithalat alanında önemli değişikliklere neden olacağı tahmin ediliyor.

*Alt Başlık 2: Kimler Etkilenecek? Yetkili Distribütörler ve Bayiler Dışında Kimler İstisna?

Ancak, getirilen teminat zorunluluğunun yetkili distribütörleri ve bayileri etkilemeyeceği açıklandı. Yetkili distribütörler ve onların yetkili bayileri bu zorunluluğa tabi olmayacaklar. Aynı şekilde, ikinci el ticareti yapan firmalar da bu kapsam dışında kalacaklar. Aslında sektördeki genel korku, tüm motorlu kara ticareti yapan firmalara teminat zorunluluğu gelmesiydi.

Ancak, korkulan olmadı ve zorunluluk sadece ÖTV Kanunu’na ekli (II) sayılı listede yer alan mallar için doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak adına Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 87.03 tarife pozisyonunda yer alan kayıt ve tescile tabi taşıtların ithalatını yapan Paralel İthalatçı firmalarını vurmuş oldu.


Uygulama tebliği, aslında 26 Kasım 2022 tarihinde yayınlanmış olmasına rağmen, beklenen etkiyi yaratmak için bugüne kadar beklemişti. Bu değişiklik ve getirilen teminat zorunluluğu, otomotiv sektöründe nasıl bir değişim yaratacak, piyasada hangi etkileri doğuracak?

Sorularınıza cevap bulmak ve konu hakkında daha fazla detaylı bilgi edinmek için otomobilhaber.com’u takip etmeye devam edin. Şu anki belirsizlikler, sektördeki bu önemli değişikliklerin ardındaki detayları keşfetmeye yönlendiriyor ve biz de bu gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

DİKKAT!
Türkiye’de satılan elektrikli otomobiller ve fiyatları!

Tebliğ linki :
https://lnkd.in/dUA43stY

Kanun linki:
https://lnkd.in/d728ticG

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.