DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20754181,46%
İstanbul
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Lastiklerin Üzerindeki Bu Desenlerin Farklı Farklı Olmasının Sebepleri Aslında Ne?
1918 okunma

Lastiklerin Üzerindeki Bu Desenlerin Farklı Farklı Olmasının Sebepleri Aslında Ne?

Arabanızın markası ve değeri ne olursa olsun şu cümleyi çok duymuşsunuzdur: "Sonuçta dört lastik üzerinde gidiyorsun." Otomobilin kontrol edilebilmesinde lastiğin sürüş güvenliği için hayati önem taşıdığı tartışılmaz bir gerçektir.

ABONE OL
Haziran 22, 2023 11:18
Lastiklerin Üzerindeki Bu Desenlerin Farklı Farklı Olmasının Sebepleri Aslında Ne?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Lastik desenlerinin göze hoş görünsün diye farklı çeşitlerde yapıldığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

Arabanızın markası ve değeri ne olursa olsun şu cümleyi çok duymuşsunuzdur: “Sonuçta dört lastik üzerinde gidiyorsun.” Otomobilin kontrol edilebilmesinde lastiğin sürüş güvenliği için hayati önem taşıdığı tartışılmaz bir gerçektir.

Peki, lastik tasarımı ve üretiminde diğer birçok etkenin yanında lastiğin yola bağlantıyı sağladığı kısmında bulunan sırt desenlerinin arkasındaki bilimi hiç merak ettiniz mi? Bir lastikten neler bekliyoruz?

Bugünün otomobil kullanıcısı, bir lastikten güvenlik ve konforun yanında başka özellikler de bekliyor. Modern bir lastiğin daha az titreşim ve gürültü üretmesi, düşük yuvarlanma direncine sahip olması ve dolayısıyla daha az yakıt tüketmesi bu beklentiler arasındadır.

Bir lastiğin bu özelliklerin hepsini aynı anda sağlaması imkansızdır. Bu özelliklerden biri sağlanırken diğerinden taviz verilmesi gerekiyor. Bu yüzden önceliğinizi belirlemeniz önemli.

Lastikler neden farklı desenlere sahip?

Farklı lastik desenlerinin aslında estetik bir görünümden daha fazla görevi vardır.

  1. Asimetrik Sırt: Lastiğin her iki tarafında, her biri kendi yararını ve işlevini sağlayan farklı desenlere sahiptir. Bu lastikler hem kuru hem de kaygan sürüş koşulları için idealdir. Bir taraf, suyu tahliye etmeye yardımcı olur ve diğer taraf ise kuru yüzeylerde optimum tutuş sağlamak için çalışır.
ebd1c83f69c637b19edbecd69e96efd83ac70c06
  1. Yönlü Sırt: Lastiğin merkezi boyunca görülebilen V-şekilli yanal oluklara sahiptir. Bu tasarım, suda kızaklama/kayma riskini azaltmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Oluklar, ne kadar derin olursa kötü hava koşullarıyla o kadar iyi başa çıkabilirler. Bu desene sahip lastikler, karda ve çamurda yapılacak olan sürüş için idealdir.
3cefc299275dae2a38b8fc961f8cf98335883ca5
  1. Yönlü/Asimetrik Sırt: Bu lastikler; minimum gürültü, mükemmel tutuş ve viraj stabilitesi dahil olmak üzere asimetrik ve yönlü lastiklerin ikisinin de ortak olarak en iyisini sunmakve suda kızaklama riskini azaltmak için yönlü ve asimetrik lastik modellerinin her iki özelliğini birleştirir. Bu tasarım, hem kuru hem de ıslak zeminlerde üstün performans sağlar ve sürüş deneyimini iyileştirir.
Okumalısın!  Karşınızda Hollanda merkezli DAF Yeni Nesil İnşaat Kamyonu
8c6e51d845da8c6f0488b6f4e35e37f2115785c5
  1. Simetrik Sırt: Bu lastiklerin her iki yarısında da aynı sırt desenleri bulunur. Bunlar daha sessizdir ve yakıt tüketimini azaltmaya yardımcı olan düşük yuvarlanma direncine sahiptirler. Simetrik sırt deseni, genellikle binek araçlar için tercih edilir ve uzun ömürlüdür.

  1. Sırt desenleri, lastiklerin yol yüzeyi ile temasını ve tutuşunu etkileyen önemli bir faktördür. Ancak sadece desenler değil, aynı zamanda lastik bileşimi, kontur yapısı ve yapısal özellikler de lastik performansını belirler. Bu faktörlerin birbirleriyle etkileşimi, lastiğin yol tutuşu, frenleme, sürüş konforu ve yakıt verimliliği gibi özelliklerini belirleyen faktörlerdir.

  1. Lastik desenleri, farklı hava koşullarında ve yol yüzeylerinde maksimum performansı sağlamak için optimize edilmiştir. Kar/kış lastikleri, arazi lastikleri veya spor performans lastikleri gibi özel kullanım alanları için farklı desenler geliştirilmiştir. Bu sayede sürücüler, ihtiyaçlarına ve tercihlerine en uygun lastiği seçebilirler.

  1. lastik desenlerinin farklı olmasının sebepleri, güvenlik, sürüş performansı, konfor ve yakıt verimliliği gibi faktörleri optimize etmek ve farklı kullanım koşullarında en iyi performansı sağlamaktır. Bu nedenle, lastik seçiminde sırt desenleri ve diğer teknik özellikler dikkate alınmalı ve sürüş ihtiyaçlarına en uygun lastik tercih edilmelidir.

Kaynaklar: Petroleum Service CompanyCustom Engineered Wheels

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.