Ford’un, çoğu ürün geliştirmede olmak üzere binlerce kişiyi işten çıkarma planları, Avrupa çapında bir sendika tehdidini tetikledi.
Basında çıkan haberlere göre, Ford’un Avrupa’daki son işten çıkarmaları çoğunlukla Almanya’daki operasyonlarını etkileyecek, ancak şirketin Birleşik Krallık’taki işgücü de etkilenecek.
Ford , Focus ve Fiesta da dahil olmak üzere geleneksel olarak çok satan ancak düşük marjlı binek otomobillerini bırakıp crossover’lara, SUV’lara ve tamamen elektrikli araçlara geçerken Avrupa’da yeniden yapılanmayı planlıyor.
IG Metall sendikası Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kesintilerin devam etmesi halinde Ford üretimini kesintiye uğratacak eylem sözü vererek, şirketin ürün geliştirmedeki işlerin yaklaşık yüzde 65’ini ve yüzlerce idari rolü, en çok Almanya’daki lokasyonları etkilemek istediğini söyledi.
Ford’un Merkenich’teki teknik merkezinde 3.800 işin 2.500’ü gidebilirdi. Merkez, aşamalı olarak kullanımdan kaldırılan Fiesta küçük otomobil ve Focus kompakt modeli için geliştirme çalışmaları yapıyor. Ford şu anda Avrupa’da ürün geliştirmede 6.250 kişiyi istihdam ediyor. 2030’dan sonra piyasaya sürülecek olan yeni nesil EV’leri, ABD’de geliştirilen yeni, yazılım tanımlı bir mimari kullanacak , bu da Almanya’daki mühendislerinin daha az çalışması anlamına geliyor.
Ford’un Köln’deki Avrupa genel merkezinde yaklaşık 700 iş veya işgücünün yüzde 20’si kesilebilir ve yine Köln’de bulunan ve otomobil üreticisinin bayi ağını besleyen yedek parça işinde yaklaşık 1.200 kişi işten çıkarılacak. Ford’un gelecekteki elektrikli arabaları, mevcut içten yanmalı motorlu arabalarından daha az parçaya ihtiyaç duyacak.
Yerel basında çıkan haberlere göre, Ford’un Aachen, Almanya’da bulunan ve ağırlıklı olarak içten yanmalı motorlar üzerinde çalışan araştırma merkezi, Birleşik Krallık’ta Dunton’daki Ford teknik merkezi ve Belçika’daki Lommel Proving Ground’da da istihdam kesilecek.
Şirket, Köln fabrikasını Volkswagen Grubu’nun MEB platformuna dayalı iki akülü elektrikli arabaya dönüştürmek için 2 milyar dolar harcıyor.
Köln fabrikası, Fiesta küçük otomobilin üretimini Haziran ayında durduracak. MEB tabanlı ilk EV’nin üretimi Ekim ayında fabrikada başlayacak. Gelecek yıl ikinci bir model gelecek. Ford, altı yılda MEB elektrik platformunda 1,2 milyon araç üretmek için VW ile bir ortaklığa sahiptir.
Ford, elektrikli araç hamlesinin bir parçası olarak Avrupa’da toplam yedi yeni elektrikli modelin yanı sıra Almanya’da bir pil montaj tesisi ve Türkiye’de bir nikel hücre üretim ortak girişimi planlıyor.
Ford, geçen yıl Haziran ayında, elektrikli araç üretimine geçişin araba üretmek için daha az çalışma saati gerektireceği anlamına geldiğinden, “önemli” işten çıkarmalar olacağı konusunda uyardı. Ford, 2025 yılına kadar yaklaşık 4.600 kişinin çalıştığı Almanya’daki Saarlouis fabrikasında Focus üretimini durduracak ve bundan sonra orada başka otomobil üretmeyi planlamıyor. Oradaki işlerin 500 ila 700’ü hariç tümü gidecek.
Ford, ağustos ayında, Avrupa’nın kötüleşen ekonomik görünümü nedeniyle yeni nesil elektrikli araçlarını üretmeyi planladığı İspanya’nın Valencia kentindeki üretim yatırımlarını ertelediğini açıklamıştı .
Otomobil üreticisinin Michigan’daki genel merkezindeki bir sözcü Pazartesi günü, Alman çalışma konseyleriyle görüşmelerin devam ettiğini ve şirketin EV’lere geçerken “daha rekabetçi” olması gerektiğini söyledi. Belirli iş planları hakkında yorum yapmazdı.
Köln’ün günlük gazetesi Kölner Stadt-Anzeiger’e göre, işçilere Şubat ortasında otomobil üreticisinden somut sayıda iş kaybı beklemeleri söylendi .
GÜNCEL
9 gün önceDÜNYADAN
9 gün önceMARKALAR
14 gün önceMARKALAR
14 gün önceMARKALAR
14 gün önceGÜNCEL
15 gün önceGÜNCEL
15 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.