DOLAR 32,4026 0.03%
EURO 34,6492 0.01%
ALTIN 2.385,470,24
BITCOIN 1966037-5,11%
İstanbul
14°

KAPALI

04:18

İMSAK'A KALAN SÜRE

ABD’de 12 binden fazla otomotiv işçisi greve gitti
492 okunma

ABD’de 12 binden fazla otomotiv işçisi greve gitti

ABD otomobil işçileri sendikası, toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde sürenin dolması üzerine gece yarısından itibaren üç fabrikada grev başlattı.

ABONE OL
Eylül 17, 2023 22:08
ABD’de 12 binden fazla otomotiv işçisi greve gitti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD otomobil işçileri sendikası, toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde sürenin dolması üzerine gece yarısından itibaren üç fabrikada grev başlattı.

Birleşik Otomobil İşçileri (United Auto Workers) sendikası sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ABD’nin üç büyük otomotiv firması General Motors, Ford ve Stellantis’in üç fabrikasında grevin başladığını duyurdu. UAW Başkanı Shawn Fain sözleşmelerin süresinin gece yarısı sona ermesinden iki saat önce yaptığı web yayınında, “Bu gece, tarihimizde ilk kez, Üç Büyükler’in üçünde de aynı anda greve gideceğiz” demişti.

Fain, sendikanın her şirketin bir fabrikasında greve gideceğini söyledi. Buna göre, General Motors’un Wentzville Missouri’deki, Stellantis’in Toledo, Ohio’daki ve Ford’un Wayne, Michigan’daki son montaj ve boya işlemleri tesislerinde işçiler iş bıraktı. UAW yaklaşık 150 bin işçiyi temsil ediyor, cuma günü iş bırakan işçi sayısı ise 12 bin 700 olarak ifade ediliyor. Fain, grevin hedefini şirketler üzerindeki baskıyı artırmak olarak tanımladı.

Ford ise verdikleri ücret zammı teklifine UAW’nin yavaş yanıt vermesinden şikayetçi oldu ve UAW’den akşam saat 20’de ‘sürdürülemez’ olarak tanımladığı şartları içeren bir karşı teklif aldığını açıkladı. “Ford grevi önleme çabasıyla iyi niyetle pazarlık yapmıştır” diyen şirket, açıklamasında, ‘çalışanları ödüllendiren ve Ford’un geleceğe yatırım yapma kabiliyetini koruyan bir anlaşmaya varmaya kararlı olduğunu’ belirtti. General Motors ve Stellantis’ten ise konuyla açıklama gelmedi.

SENDİKA YÜZDE 36’LIK ÜCRET ZAMMI TALEP EDİYOR

DİKKAT!
Ford'un elektrikli araç birimi 3. çeyrekte zarar etti

Sendikayla otomobil şirketleri arasındaki anlaşmazlığın başında ücret artışı konusunda anlaşmazlık geliyor. General Motors perşembe günü pazarlıklarda daha önce yüzde 18 olarak önerdiği ücret artışını yüzde 20’ye yükseltmişti. Ford yüzde 20’lik bir ücret zammı önerirken Stellantis’in teklifi yüzde 17,5 düzeyinde. UAW ise hayat pahalılığıyla baş edebilmek için dört yıla yayılan en az yüzde 36’lık ücret artışı talep ediyor.

Anlaşmazlık yaşanan bir diğer konu da alt kademelerdeki geçici ya da kıdemsiz çalışanların ücret ve sosyal haklarının iyileştirilmesi. Şu anda saat başına en yüksek ücret 31 dolarken bu çalışanların kazançları saat başına 22 dolara kadar düşük olabiliyor.

Otomotiv sektöründe anlaşmazlığın sürmesi halinde bunun ABD Başkanı Joe Biden’ın seçim kampanyasını olumsuz etkileyeceği yorumu yapılıyor. Biden’ın Perşembe akşamı UAW Başkanı Fain ve üç büyük otomobil şirketinin yöneticileriyle süren müzakerelerle ilgili görüştü. (DW Türkçe)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.