DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 20148541,14%
İstanbul
30°

AÇIK

20:47

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Otomotiv Pazarında Rekor Satış Beklentisi: 2024’te 1 Milyon Araç Satılabilir!

Otomotiv Pazarında Rekor Satış Beklentisi: 2024’te 1 Milyon Araç Satılabilir!

Yılın ilk 5 aylık döneminde 480 bin adet araç satışıyla kapanan otomotiv sektörü, haziran ayında büyük bir sıçrama yaparak 600 bin adet seviyesine çıkmayı hedefliyor. Sektör temsilcilerinden Hüsamettin Yalçın, bayram tatiline rağmen haziran ayında pazarın 100-120 bin adet seviyesinde kapanacağını öngördüklerini belirtiyor.

ABONE OL
Haziran 24, 2024 21:27
Otomotiv Pazarında Rekor Satış Beklentisi: 2024’te 1 Milyon Araç Satılabilir!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haziran Ayında Satışlar Patlama Yapabilir

Yılın ilk 5 aylık döneminde 480 bin adet araç satışıyla kapanan otomotiv sektörü, haziran ayında büyük bir sıçrama yaparak 600 bin adet seviyesine çıkmayı hedefliyor. Sektör temsilcilerinden Hüsamettin Yalçın, bayram tatiline rağmen haziran ayında pazarın 100-120 bin adet seviyesinde kapanacağını öngördüklerini belirtiyor. Özellikle haziran ayında devam eden kampanyalar, pazarın daha iddialı bir boyuta taşınmasına neden oldu. Haziran ayında satılan araçların yüzde 26’sı, yani her 4 araçtan biri, indirime girdi. Ayrıca 7 Temmuz’a kadar stoklardaki bazı araçların eritilmesi için hazırlanan kampanyalar ve Çinli markaların 8 Temmuz sonrası fiyatlarını artıracağı gerçeği, haziran satışlarını ciddi şekilde artırdı. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, pazarın yıl sonunda 1 milyon adedin üzerinde kapanması bekleniyor.

2. El Pazarında da Büyük Hareketlilik

Sektör temsilcilerinden Özkan, ikinci el pazarının da yılı yaklaşık 5 milyon adetle kapatacağını belirtiyor. 2024’ün ikinci yarısının, sıfır kilometre araçlar için kampanyalar dönemi olacağını vurgulayan Özkan, iç pazarda düşüşe geçen yerli payı ve Türkiye’ye yatırımın teşvik edilmesi hedeflenerek açıklanan ek vergi kararının, bugüne kadar Avrupalı rakiplerine göre daha düşük fiyattan araç satan Çinli markaların fiyatlarının yükselmesine sebep olacağını ifade etti. Bu durum, Çinli markaların fiyat stratejileriyle diğer markaların da fiyatlarını baskılamasına son verecek. Avrupalı markalar da fiyatlarını artıracak ve rekabetin dinamikleri değişecek.

Çinli Markalar İçin Yeni Stratejiler

DİKKAT!
Mercedes-Benz, IAA Münih'te yeni modellerini tanıtacak

Özkan, büyük ve sağlam Çinli markaların bu düzenleme nedeniyle Türkiye’den çıkmayacağını, ancak farklı satış, pazarlama ve fiyat stratejileri deneyeceklerini belirtiyor. Yatırım, fabrika ve üretim gibi konular zaman alacak, ancak rekabet şartları ve pazar dinamikleri değişecek.

Haziranda Rekor Satış Beklentisi

Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, showroom ziyaretleri ve yapılan satışların pazarın geçen ayın üzerinde gerçekleşme ihtimalini gözler önüne serdiğini belirtiyor. Haziran ayında satışların 100 bin adedi geçerek, ilk 6 ay toplamında 600 bin adede ulaşacağına kesin gözüyle bakılıyor. Haziran 2023’te 112 bin adetle kırılan aylık bazdaki rekorun geçileceği tahmin ediliyor. Yılın sonuna doğru ivmenin tekrar artacağı öngörülüyor.

2024 yılı, otomotiv sektörü için oldukça hareketli geçecek gibi görünüyor. GSR2’nin devreye girmesiyle birlikte sıfır kilometre araçların fiyatları artarken, ikinci el araç pazarı da canlanacak. Bu dönemde araç almayı düşünenlerin, fırsatları iyi değerlendirmesi ve doğru zamanı seçmesi önemli. Özellikle kampanyalar ve fiyat indirimleriyle sıfır kilometre araçlar cazip hale gelirken, ikinci el araçların da çekiciliği artacak. Piyasayı yakından takip etmeyi ihmal etmeyin, herkese bol kazançlı ve keyifli sürüşler dileriz!

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.