DOLAR 32,3879 -0.17%
EURO 34,7913 0.11%
ALTIN 2.434,23-0,17
BITCOIN 2034181-1,61%
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

20:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Bu detaylar sizi şaşırtabilir! İşte en garip dizayna sahip 10 araba
792 okunma

Bu detaylar sizi şaşırtabilir! İşte en garip dizayna sahip 10 araba

Üretilmiş en iyi 10 spor otomobil iç mekanı listemizde sizlere bakmaya doyamayacağınız 10 modeli sergiledik. Keyifli okumalar..

ABONE OL
Ağustos 14, 2023 08:56
Bu detaylar sizi şaşırtabilir! İşte en garip dizayna sahip 10 araba
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Özel İçerik

Otomobil dünyası daima olarak yenilikler ve özgün dizaynlarla dolu. İç yerler da bu yeniliklerin ve özgünlüklerin bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor.

Otomobil üreticileri, onlarca yıldır arabaları daha inançlı ve konforlu hale getirmek için teknolojiden yararlanmanın beklenmedik yollarını denedi.

Buldukları yeniliklerden kimileri, güzel ya da makus, konsept etabında kaldı, lakin başkaları kuvvetli yolları aşarak üretim basamağına geçmeyi başardı.

Bu haberimizde, şimdiye kadar gördüğümüz en tuhaf konsept araba iç yerlerinden 10 adedine yakından bakacağız.

1. Maserati Boomerang (1971)

en garip ic mekanlarla satisa sunulan 10 otomobil 9c57d923

1971’de tanıtılan Maserati Boomerang, dışarıdan bakıldığında, çarpıcı bir formda sıra dışı değil; onu emsallerinden ayıran şey içinde gizli.

İlginç bir halde konumlandırılan direksiyon simidi, yedi gösterge, çeşitli anahtarlar ve bir dizi ikaz lambası içeren bir gösterge paneli etrafında dönüyordu.

Konsept büsbütün fonksiyoneldir, yani beşerler onu sürdü ve bunun bilgiyi sunmanın en ergonomik yolu olmadığını fark etti.

2. Lancia Sibilo (1978)

en garip ic mekanlarla satisa sunulan 10 otomobil 9c5e9876

Bertone dizayncısı Marcello Gandini, 1978’de Stratos’u değiştirmenin yollarını araştırırken Lancia Sibilo konseptini çizdi.

Ralli dostu kokpit, yerini tek kesim çok fonksiyonlu direksiyon simidi ile vurgulanan pak, nizamlı bir dizayna bıraktı.

3. Opel Junior (1983)

en garip ic mekanlarla satisa sunulan 10 otomobil 9c638331

1983’teki Opel Junior konsepti, minimalizm göz önünde bulundurularak tasarlandı. Gösterge paneli, üzerine göstergeler ve anahtarlar içeren bölmelerin takıldığı bir rafa indirildi.

Citroën 2CV sahiplerinin aşina olduğu bu nizam, arabanın Junior kadar küçük bir konseptte “önemli olan alan” hissini vurguluyordu. Junior’ın iç yeri, Chris Bangle isimli o vakitler duyulmamış bir dizayncı tarafından geliştirildi.

DİKKAT!
Çinli Markalar İsrail'deki Elektrikli Araç Satışlarında Birinci Sıralarda

4. Volkswagen Orbit (1986)

en garip ic mekanlarla satisa sunulan 10 otomobil 9c68a142

Deneyimli bir pilot bile 1986 Volkswagen Orbit konseptinin direksiyonuna geçtikten sonra korkabilir.

Kontrol panelinde, tümü dijital olan bir dizi gösterge, anahtar ve ekran barındıran geniş bir panel hakimdi.

Volkswagen Orbit üretime ulaşmadı ve firma, konseptin ağır teknoloji barındıran gösterge panelini süratle unuttu.

5. Mercedes-Benz F200 Imagination (1996)

en garip ic mekanlarla satisa sunulan 10 otomobil 9c712189

1990’larda, birçok kişi uçak teknolojisinin 2000’lerde otomotiv sanayisine de geleceğini varsaydı.

Mercedes-Benz, şoförlerin joystick kullanarak araç kullanmalarına imkan tanıyan yeni modelini o yıllarda piyasaya sürdü.

F200 Imagination’da bulunan teknolojilerin birçok 2020’deki üretim modellerinin birçoklarında bulunuyor.

Günümüzde joystick ile donatılmış tek bir seri üretim araç yok ve araba üreticileri bu özellik üzerinde çalışmayı durdurdu.

Çoğu kişi, görüntü oyunu gibisi joystick’lerin değil, otonom sürüş teknolojisinin nihayetinde direksiyon simidinin yerini alacağı konusunda hemfikir.

6. Toyota HV-M4 (1999)

en garip ic mekanlarla satisa sunulan 10 otomobil 9c7c6925

Toyota, 1999 yılında hibrit HV-M4 konseptini “gelecekte bekleyebileceğimiz araç türü” olarak sundu.

Otomobil, iç yerde art planı yıldızların aydınlattığı bir geceye benzeyen bir gösterge kümesine ve orta konsolda kristal küre gibisi bir kürenin altına yerleştirilmiş bir bilgi ekranına sahipti.

7. Ford 24/7 (2000)

en garip ic mekanlarla satisa sunulan 10 otomobil 9c81f459

Ford’un 7/24 konseptinin üç çeşidi de tıpkı ileri görüşlü iç yeri paylaştı. Firma, kabinde paketlenmiş sayısız teknolojik özelliği vurgulamak için dış tasarımı kasıtlı olarak mümkün olduğunca kolay ve anlaşılır tuttuğunu açıkladı.

Gösterge tablosuna entegre edilen ekran, çizgiler halinde düzenlenmiş yuvarlak simgeler olarak karşımıza çıkıyordu. Lakin ekran dokunmaya hassas değildi.

DİKKAT!
Araç Motorundan Gelen Seslerin Anlamları

Kullanıcılar, sesli komutları kullanarak bu ilkel bilgi-eğlence sisteminde geziniyordu.

8. Toyota POD (2001)

en garip ic mekanlarla satisa sunulan 10 otomobil 9c885152

Kısmen araba ve kısmen tüketici elektroniği olan İsteğe Bağlı Ferdileştirme (POD) konsepti, Toyota ve Sony tarafından ortaklaşa tasarlandı.

Kalabalık Japon kentleri için boyutlandırılmış olmasına karşın, iç kısmı, her biri büyük bir ekranla donatılmış başka döner koltuklarda dört yolcu için alan sunuyordu.

POD, yolcular hakkında en sevdikleri müzik biçimi üzere bilgileri topladı ve araç içi tecrübesini buna nazaran uyarladı.

Toyota, POD kadar yırtıcı görünümlü bir otomobil piyasaya sürmemiş olsa da, içinde bulunan teknolojinin birçok, günümüzdeki seri üretim modellerde de bulunuyor.

9. Mitsubishi CT-MiEV (2006)

en garip ic mekanlarla satisa sunulan 10 otomobil 9ca89165

Mitsubishi CT-MiEV’deki çok fonksiyonlu direksiyon, 2000’lerin ortasında artık alışılmadık yahut bilhassa dikkate kıymet değildi. Mitsubishi, jant tellerinin buluştuğu alana daha da fazla özellik ekleyerek onu tekrar tasarlamaya çalıştı.

2006 CT-MiEV konseptinin direksiyon simidinin sol tarafında, hibrit aktarma organlarının bir diyagramı ve şoförün medya ve navigasyon menülerine erişmesine müsaade veren düğmeler bulunuyordu.

Sağ taraf, yakıt düzeyi düşük olduğunda yahut yol bilgisayarı mekanik bir sorun algıladığında yanan ikaz lambalarına sahipti

Mitsubishi bu teknolojiyi hiçbir vakit üretime geçirmedi; şoförlerin birden fazla, direksiyon simidinin ortasında bir denetim motoru ışığı yerine bir hava yastığına sahip olmayı tercih ediyor.

10. KIA Imagine (2019)

en garip ic mekanlarla satisa sunulan 10 otomobil 9cb09999

Kia’nın 2019 Cenevre Araba Fuarı’nda tanıttığı Imagine konsepti, araba sanayisinin ön panel ekranlarına olan takıntısıyla açıkça dalga geçiyor.

DİKKAT!
Tesla gerçekten 400 bin lira indirim yaptı mı? İşte cevabı!

Gösterge paneli , bilgi-eğlence sisteminin yanı sıra araba ve etrafı hakkında bilgileri gösteren 21 başka, yüksek çözünürlüklü ekranla donatıldı.

Kia, Imagine’in ne vakit üretim modeline dönüşeceğini açıklamadı, fakat 21 ekrandan en az 19’unun konsept evresinde kalmasını bekliyoruz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.