DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 20263391,57%
İstanbul
28°

AÇIK

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

Otomotivde Yeni Dönem: Haziranda Rekor Satış Gelebilir

Otomotivde Yeni Dönem: Haziranda Rekor Satış Gelebilir

ABONE OL
Haziran 24, 2024 21:23
Otomotivde Yeni Dönem: Haziranda Rekor Satış Gelebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

7 Temmuz itibarıyla devreye girecek olan GSR2 (Küresel Güvenlik Yönetmeliği 2) nedeniyle sıfır otomobil pazarında önemli değişiklikler bekleniyor. Sektör yetkililerine göre, GSR2’nin devreye girmesiyle birlikte fiyatlarda artış yaşanacak ve bu durum talebin sıfır kilometre araçlardan ikinci el araçlara kaymasına neden olacak. Gelin, bu yeni dönemin detaylarına birlikte göz atalım.

Kampanyaların Son Ayı: Fiyat Avantajları ve Stoklar

Son iki aydır devreye giren kampanyalar, bazı modellerde %20’lere varan fiyat avantajları sağladı. Ancak, GSR2’ye uymayan araçların stoklarının tükenmesi ve GSR2 ile gelen standart güvenlik donanımlarının maliyetleri artırması nedeniyle fiyatların yükselmesi bekleniyor. Ayrıca, Çin’den ithal edilen otomobillere getirilen ilave gümrük vergisi de fiyat artışlarını tetikleyen diğer bir faktör.

GSR2 ile Gelen Güvenlik Donanımları

GSR2 ile birlikte araçlarda standart hale gelecek güvenlik donanımları, özellikle bu donanımlara sahip olmayan modellerde fiyatları %5’in üzerinde artırabilir. Bu yeni donanımların eklenmesi, otomobillerin güvenlik seviyesini artırırken maliyetleri de yükseltecek. Dolayısıyla, düşük donanımlı araçlarda fiyat artışları daha fazla hissedilecek.

Çin’den İthal Araçlara İlave Gümrük Vergisi

Çin’den ithal edilen otomobillere getirilen ilave gümrük vergisi, bu araçların fiyatlarını %30 oranında artıracak. Bu durum, Çin dışı markaların rekabet baskısını azaltarak, diğer markalara rahat nefes aldıracak. Çinli markaların rekabet gücünün kırılması, pazarın dengesini değiştirecek.

Pazarda Tempo Düşecek, İkinci El Canlanacak

Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin, Temmuz ayından sonra birçok firmanın GSR2 ile ilgili stok sıkıntısını çözeceğini ve kampanya baskısının azalacağını belirtti. Düşük donanımlı araçlarda daha yüksek fiyat artışları beklenirken, yüksek donanımlı araçlarda bu artışlar daha az hissedilecek. İkinci el araç pazarı ise bu durumdan olumlu etkilenecek ve hareketlenmeye başlayacak.

DİKKAT!
MG Marvel R Electric Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı

Otomotiv veri şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın ise, yılın son çeyreğinde ikinci el araç pazarında toparlanma beklediklerini ifade etti. Sıfır kilometre araçlardaki kampanyaların sona ermesiyle birlikte, ikinci el araç fiyatlarının daha cazip hale geleceğini ve talebin bu yöne kayacağını öngördü.

7 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girecek olan GSR2 (Küresel Güvenlik Yönetmeliği 2) ile otomotiv sektöründe önemli değişiklikler yaşanacak. Bu düzenleme, sıfır kilometre araçların fiyatlarını artırırken, talebin ikinci el araçlara kaymasına neden olacak. Gelin, bu sürecin detaylarına birlikte göz atalım.

Rekabet Şartları Değişiyor

Çinli markalar, uygun fiyat stratejileriyle diğer markaların fiyatlarını baskılıyordu. Ancak, bu sefer Avrupalı markalar da fiyat artıracak. Rekabetin dinamikleri değişecek ve fiyat stratejileri yeniden şekillenecek. Çinli markalar Türkiye pazarından çıkmayacak; farklı satış, pazarlama ve fiyat stratejileri deneyeceklerdir. Ancak, yatırım, fabrika ve üretim gibi konular zaman alacak. Sonuç olarak, yılın ikinci yarısında Türkiye’de otomotiv sektöründe rekabet yeniden şekillenecek ve pazar dinamikleri değişecek.

Haziranda Rekor Satış Gelebilir

Otomobil piyasasına can suyu: 8 Temmuzdan itibaren yeni dönem

Aylık ortalama 100 bin adetlik satış temposunu yakalayan sıfır otomobil ve hafif ticari araç pazarı, kampanyaların etkisiyle haziran ayında rekor kırmaya hazırlanıyor. Haziran ayında satışların 100 bin adedi geçerek, ilk 6 ay toplamında 600 bin adede ulaşacağına kesin gözüyle bakılıyor. Haziran 2023’te 112 bin adetle kırılan aylık bazdaki rekorun geçileceği tahmin ediliyor. Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım da showroom ziyaretleri ve satışların, pazarın geçen ayın üzerinde gerçekleşme ihtimalini gösterdiğini belirtiyor. Yılın sonuna doğru ivmenin tekrar artacağını öngörüyor.

DİKKAT!
Elektrikli Araçlarda Batarya Değişimi Sanıldığı Kadar Sık Değil

GSR2’nin Getirdikleri ve Fiyat Artışları

GSR2’nin getirdiği standart güvenlik donanımları, bu donanımlara sahip olmayan modellerde fiyatları %5’in üzerinde artıracak. Çin’den ithal edilen otomobillere getirilen ilave gümrük vergisi ise bu araçların fiyatlarını %30 oranında artıracak. Bu durum, Çin dışı markaların rekabet baskısını azaltacak ve diğer markalara rahat nefes aldıracak.

Pazarda Tempo Düşecek, İkinci El Canlanacak

Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin, Temmuz ayından sonra birçok firmanın GSR2 ile ilgili stok sıkıntısını çözeceğini ve kampanya baskısının azalacağını belirtiyor. Düşük donanımlı araçlarda daha yüksek fiyat artışları beklenirken, yüksek donanımlı araçlarda bu artışlar daha az hissedilecek. İkinci el araç pazarı ise bu durumdan olumlu etkilenecek ve hareketlenmeye başlayacak.

Otomotiv veri şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın ise, yılın son çeyreğinde ikinci el araç pazarında toparlanma beklediklerini ifade ediyor. Sıfır kilometre araçlardaki kampanyaların sona ermesiyle birlikte, ikinci el araç fiyatlarının daha cazip hale geleceğini ve talebin bu yöne kayacağını öngörüyor.

GSR2’nin devreye girmesiyle birlikte otomotiv piyasasında önemli değişiklikler yaşanacak. Fiyatların artmasıyla birlikte sıfır kilometre araçlara olan talep azalacak ve ikinci el araç pazarı canlanacak. Bu dönemde araç almayı düşünenlerin, fırsatları iyi değerlendirmesi ve doğru zamanı seçmesi önemli. Özellikle ikinci el araçların cazibesinin artacağı bu süreçte, piyasayı yakından takip etmekte fayda var. Herkese bol kazançlı ve keyifli sürüşler dileriz!

DİKKAT!
Peugeot E-3008, 2024 Red Dot Tasarım Ödülü'nü Kazandı!

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.