Sektörel

Üretim Geriledi, Yeni Markalar ve ÖTV Matrahları Belirleyici Oldu

Türkiye otomotiv pazarı, gerek son 2 yılda pazara giren ABD’li  Tesla, Çinli Chery gibi yeni oyuncuların etkisi gerekse de “yerli” üretim yapan markaların model değişim dönemleri nedeniyle ithalatta patlama yaşadı. 2025’ten itibaren devreye girecek yeni yerli otomobil ve hafif ticari modellerinin etkisiyle ithalatın payının azalması beklense de, söz konusu artışta Kasım 2022’den beri güncellenmeyen ÖTV matrah limitlerinin de etkisi büyük oldu. Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) açıkladığı son verilere göre, temmuz ayında hem otomobil hem de ticari araç satışlarında ithalat zirve yaptı.

Türkiye otomotiv sektörü, 2024 yılına hızlı bir giriş yaptı ancak veriler, iç pazardaki ithalatın hızla arttığını gösteriyor. Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) paylaştığı rakamlara göre, Temmuz ayında hafif ticari araç pazarında ithalatın payı yüzde 73.3’e yükselirken, otomobil pazarında ise ithalatın payının yüzde 73 civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu, yılın ilk 7 ayında satılan 536 bin otomobilin yaklaşık 375 bininin ithal olduğu anlamına geliyor. Hafif ticari araçlarda ise 135 bin adetlik satışın 93 bin adedi yurt dışından geliyor.

Üretimde Düşüş: Yerli Otomobilde Gerileme Var

OSD raporuna göre, Ocak-Temmuz 2024 döneminde toplam otomotiv üretimi yüzde 5 gerileyerek 823 bin 636 adet oldu. Otomobil üretimindeki düşüş ise yüzde 2 ile sınırlı kalırken, ticari araç üretiminde yüzde 12, ağır ticari araçlarda yüzde 18, hafif ticari araçlarda ise yüzde 11’lik bir gerileme yaşandı. Otomotiv sanayisinde toplam kapasite kullanım oranı ise yüzde 73 olarak gerçekleşti. İhracat cephesinde ise hafif bir gerileme söz konusu; toplam otomotiv ihracatı yüzde 1 azalırken, otomobil ihracatı ise yüzde 1 artış gösterdi ve 380 bin 383 adede ulaştı.

ÖTV Matrahları: İthalatın Artmasında Kritik Rol Oynuyor

Otomotivde ithalatın bu denli artmasının arkasında, Kasım 2022’de güncellenen ÖTV matrah limitleri önemli bir rol oynuyor. Haziran 2023’te sıfır araç fiyatlarına gelen zamlarla birlikte, yüzde 45, 50, 60 ve 70’lik ÖTV matrahları neredeyse geçerliliğini yitirdi ve şu an piyasadaki tüm araçlardan yüzde 80 oranında ÖTV alınıyor. Ekonomi politikaları gereği, matrahların yeniden güncellenmesi beklenmiyor. OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu da bu durumu doğrulayarak, mevcut ekonomi politikalarının 2026 yılına kadar sıkılaştırma ve soğutma çabalarının devam edeceğini belirtti.

Türkiye otomotiv sektöründe üretim rakamlarının gerilemesi ve ithalatın payının artması, yerli üreticiler için alarm zillerini çaldırıyor. ÖTV matrahlarındaki dengesizlikler, yerli üretimin rekabet gücünü azaltıyor. Bu durum, tüketicilerin de bütçesini zorlamakta. Önümüzdeki süreçte, yerli üreticilerin bu tabloyu tersine çevirecek adımlar atması gerekiyor. Gelişmeleri otomobilhaber.com’dan takip edebilirsiniz.

otomobilhaber.com

Bu habere tepkiniz nedir?

Bunları Kaçırmayın