DOLAR 32,5246 0.33%
EURO 34,8398 0.54%
ALTIN 2.419,321,66
BITCOIN 1858185-4,56%
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

04:16

İMSAK'A KALAN SÜRE

Stellantis, elektrikli araba bataryalarını küçültmek için adım attı
599 okunma

Stellantis, elektrikli araba bataryalarını küçültmek için adım attı

Stellantis, elektrikli araba bataryalarını küçültmek için adım attı

ABONE OL
Eylül 10, 2023 22:03
Stellantis, elektrikli araba bataryalarını küçültmek için adım attı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Stellantis, elektrikli araba bataryaları için kıymetli bir adım attı. Fiat, Ferrari üzere kıymetli araba markalarını içinde barındıran firma batarya boyutlarını küçültmenin peşinde. Bu manada İtalyanlar uzun menzilli küçük elektrikli arabalar için düğmeye bastı.

Uzun menzilli küçük elektrikli araba bataryası küçülüyor

Stellanis tarafından yapılan açıklamaya bakılırsa, İtalyan firma pillerde yüzde elli boyutunda küçültmeyi planlıyor. Buna nazaran firmanın maksadı 2030 yılına kadar bu gayeye ulaşmak.

Firma daha evvel lityum-sülfür batarya teknolojisinde kıymetli bir yere sahip Lyten’e büyük bir yatırım yaptı. Ortaya çıkan yeni bilgilere nazaran Stellanis, bu yatırımın meyvelerini almaya başladı.

uzun menzilli kucuk elektrikli otomobil bataryasi 1

Buna nazaran yeni geliştirilen prototip, elektrik dönüşüm modüllerine olan muhtaçlığı ortadan kaldırıyor. Buna nazaran yeni batarya teknolojisi elektrikli şarj aygıtı ile invertörün fonksiyonlarını lityum iyon akü modüllerinde birleştirerek iç yerden tasarruf sağlıyor. Böylelikle elektrikli araba bataryaları hem daha küçük hem de daha hafif olacak.

Kapan alır: Tesla Roadster rakibi MG Cyberster, Türkiye’ye geliyor!

Burada asıl maksat ise Çin’in tesirli olduğu küçük boyutlu ve uygun fiyatlı elektrikli araba pazarında fark yaratmak. Stellanis bilhassa Fiat markasıyla küçük boyutlu ve uygun fiyatlı araba üretmek konusunda deneyimli.

Bu manada firmanın Çinli elektrikli araba üreticileriyle bu alanda rekabet etmesi beklentiler ortasındaydı. Stellanis’in kendi elektrikli araba bataryasını üretmesi, Avrupa araba pazarının geleceği açısından kıymetli. Fakat bu yeni pillerin 2030 yılında karşımıza çıkacak olması soru işaretlerinden biri. Bilhassa elektrikli araba bataryası konusunda her yıl yeni bir atılım karşımıza çıkıyor.

DİKKAT!
BMW Group mobilite vizyonunu IAA Mobility 2023'te tanıttı

Bununla birlikte uygun fiyatlı ve uzun menzilli elektrikli arabalar tüm pazarı da değiştirebilir. Alışılmış ki ortada ne arabanın ne de bataryanın olmadığını da unutmamak gerekiyor. Stellanis, geçen sene yaptığı duyuruda 2027 yılında büsbütün elektrikli araba üreteceğini açıkladı. Bu gayeye nazaran 2030 yılı da erkene çekilmeyecek üzere görünüyor.

Elektrikli araba teknolojisinde ise hem batarya ömürleri hem de şarj suratı büyük değer arz ediyor. Bu boyutları düşen pillerin tıpkı vakitte süratli şarj olması da beklentiler ortasında. Lakin firma ortada yedi yıl olduğu için bu hususta bir bilgi paylaşmadı.

Peki sizce Avrupalı üreticiler elektrikli araba ihtilalinin gerisinde mi kaldı? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynak: Shiftdelete / Araba

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.