DOLAR 34,7580 0.05%
EURO 36,5304 -0.04%
ALTIN 2.951,550,04
BITCOIN 33630561.47753%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Elektrikli Araçların 140 Yıllık Tarihi

Elektrikli Araçların 140 Yıllık Tarihi

Elektrikli araba tarihçesi çok daha eskiye dayanıyor desek şaşırır mısınız? O halde çabucak anlatmaya başlayalım çünkü çok enteresan bir husus ile karşınızdayız.

ABONE OL
Eylül 22, 2023 21:27
Elektrikli Araçların 140 Yıllık Tarihi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elektrikli Araçların 140 Yıllık Tarihi – Elektrikli araba tarihçesi çok daha eskiye dayanıyor desek şaşırır mısınız? O halde çabucak anlatmaya başlayalım çünkü çok enteresan bir husus ile karşınızdayız. Her vakit sorulan bir soru vardır. Neden elektrikli arabalar çok geç üretilmeye başladı diye. Aslında en erken elektrikli arabalar üretildi ama imkanlar el vermedi. İşte 140 yıllık elektrikli arabaların enteresan hikayesi…

140 yıl evvel üretildiler ancak kullanılamadılar!

Dünyada üretilen birinci arabanın 1886 yılında Karl Benz tarafından patenti alındı. Bugünkü Mercedes-Benz markasının da temellerini oluşturan bu araba aslında günümüzdeki içten yanmalı motorlara emsal prensipte çalışıyordu. Ama o devirlerde bir diğer kişi de aslında bir Elon Musk’lık yaptı diyebiliriz. Evet 1800’lü yıllarda da elektrikli arabalar yollarda geziyordu.

Otomobil Haberleri Auto News

O periyot arabaların dizaynları da aslında bu iş için epeyce uygundu. Dev boyutlarda üretilen arabalar motor, akü üzere modüllerin konabileceği devasa yerlere de sahipti. Böylece Pedro Salom ve Henry G. Morris tarafından 1894 yılında Electrobat isimli araba piyasaya sürüldü. Tarihin birinci elektrikli arabası olan Electrobat o devir epey ilgi çekti.

Uçak bile 250 ile kalkıyor: Tesla, bir güncellemeyle sürat rekoru kırdı!

Peki ne oldu da 200 yıl sonraki geleceğin teknolojisi olarak isimlendirilen elektrikli arabadan o periyot vazgeçildi. Öncelikle bu bahiste Electrobat haricinde Volkswagen üzere birçok marka çalıştı. Ancak es geçilen iki öge vardı. Birincisi elektriği depo etmek için akü dışında diğer bir teknoloji yoktu ve bu da bir arabaya en az 3-4 adet akü takılması demekti. Bunun yanında bir de elektrikli otoları şarj etmeye yetecek alt yapılar maalesef yoktu.

Otomobil Haberleri Auto News

Tüm bu aksiliklere ek olarak bir de Henry Ford tarafından dünyadaki birinci tam otomatik üretim bandı kurulmuştu ve araba üretiminin maliyeti hayli düşmüştü. Bu da birçok insanı elektrikli otomobilden fazla, ucuz yakıta sahip, menzil sorunu olmayan içten yanmalı motorlu araçlara yöneltti.

Aradan yıllar geçti, elektrik alt yapıları güçlendi, akü yerine pil ve bataryaları konuşmaya başladık. Bu da bizlere Tesla Model S Plaid, TOGG T10X üzere güçlü ve yenilikçi elektrikli arabaları kazandırdı. Ortaya her ne kadar içten yanmalı motorlular girmiş olsa da elektrikli otomobillerinde hayli eski bir tarihi var diyebiliriz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.