Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, USOM’un Türkiye’nin siber güvenliğini sağlama noktasında kritik bir rol üstlendiğini belirterek, siber tehditleri önlemek için yapılan çalışmaların önemine vurgu yaptı.
USOM’un, yurtiçinden ve yurtdışından kaynaklanan siber tehditlere karşı alarm, uyarı ve duyuru faaliyetleri yürüterek, teknolojik tedbirler ve tehdit istihbaratı ile kritik altyapıları koruduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, “USOM, Türkiye’nin siber güvenliğini sağlamak için önemli bir görev üstleniyor,” dedi.
KRİTİK KURUMLARA UYARILAR
Bakan Uraloğlu, USOM’un Türkiye’deki kritik kurum ve kuruluşlara yönelik tehdit ve zafiyetleri tespit ederek uyarılarda bulunduğunu belirtti. Zararlı bağlantılar tespit edildikten sonra yapılan kontrollerle altyapı seviyesinde erişim engellemeleri gerçekleştirildiğini ifade eden Uraloğlu, bu sayede ülke genelinde siber saldırıların önüne geçildiğini açıkladı.
282 MİLYON ERİŞİM İSTEĞİ ENGELLENDİ
USOM’un son bir haftada toplam 282 milyon erişim isteğini engellediğini aktaran Bakan Uraloğlu, “Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz (SOME) tarafından 424 bin 156 zararlı internet adresine yönelik müdahale edildi. Bu çalışmalarla siber güvenlikte önemli bir başarı elde ettik,” dedi.
OLTALAMA SALDIRILARI ENGELLENDİ
Bakan Uraloğlu, yapay zeka teknolojisi ile vatandaşları dolandırmaya yönelik gerçekleştirilen oltalama saldırılarına karşı 64 bin 115 alan adına erişim engeli getirildiğini duyurdu. Ayrıca, USOM’un 7 saat içinde 838 bin 112 kritik web sitesinin zafiyetlerini taradığını ve bu sayede potansiyel tehditlerin önlendiğini belirtti.
7/24 SİBER GÜVENLİK TAKIMI
USOM koordinasyonunda 7 gün 24 saat görev yapan 2 bin 317 SOME ekibi, 7 bin 981 uzman personel ve 400 USOM Uzmanı’nın Türkiye’nin siber sahasını korumak için sürekli olarak çalıştığının altını çizen Bakan Uraloğlu, 17 milyon IP adresine yapılan anlık taramalarla zafiyetlerin tespit edildiğini bildirdi. 2024 yılı itibariyle 15 bin 330 siber güvenlik açığının tespit edilerek ilgili kurumlara bildirildiğini belirtti.
YERLİ VE MİLLİ YAZILIMLAR
Siber olaylara müdahalede yerli ve milli yazılımların büyük katkılar sağladığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Avcı, Azad ve Kasırga gibi projelerle ulusal siber güvenlik alanında örnek çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Kasırga projesi ile 130 tarama yaparak 285 farklı portun zafiyetlerini tespit ediyoruz,” dedi.
Bakan Uraloğlu, bu çalışmaların Türkiye’nin siber güvenliğini daha da güçlendireceğini ve ülkenin dijital altyapısını daha güvenli hale getireceğini sözlerine ekledi.
MOTORSPORLARI
1 saat önceMARKALAR
24 saat önceGÜNCEL
1 gün önceGÜNCEL
1 gün önceGÜNCEL
1 gün önceBİLGİ REHBERİ
3 gün önceBİLGİ REHBERİ
3 gün önce