DOLAR 32,2771 -0.02%
EURO 34,9687 0.37%
ALTIN 2.442,400,74
BITCOIN 1989612-1,78%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

20:17

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Anayasa Mahkemesi’nin kararı bekleniyor! Ek MTV’nin yalnızca yüzde 20’si tahsil edildi

Anayasa Mahkemesi’nin kararı bekleniyor! Ek MTV’nin yalnızca yüzde 20’si tahsil edildi

Anayasa Mahkemesi'nin kararı bekleniyor! Ek MTV'nin yalnızca yüzde 20'si tahsil edildi

ABONE OL
Ekim 5, 2023 00:04
Anayasa Mahkemesi’nin kararı bekleniyor! Ek MTV’nin yalnızca yüzde 20’si tahsil edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemeleri, her yıl araç sahipleri için değer taşıyor.

Her yıl ocak ve temmuz ayında olmak üzere 2 defa alınan MTV, bu yıl tek seferlik 3. kere ödenecek.

6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen sarsıntı faciası sebebiyle alınacak olan ek ödemesi araç sahiplerinin gündeminde yer alıyor.

Düzenlemenin yayınlandığı tarihte kayıt ve tescilli bulunan araba, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler dahil tüm taşıtlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek olan tüm taşıtlar, ek MTV kapsamında olacak. Ek MTV, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen MTV meblağı kadar uygulanacak.

Düzenleme ile 2023 yılında bir kereye mahsus olmak üzere getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde ödemelerin ağustos ve kasım olmak üzere iki taksit halinde ödenmesi kararlaştırılmıştı. Daha sonra birinci taksit için son tarih 6 Eylül 2023’e kadar uzatılmıştı.

otomobil 1563

Gözler Anayasa Mahkemesi’nde

Ek vergiden birinci devir için 16,3 milyar TL tahsilat beklenirken, düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’nin gündemine taşınmasının akabinde ödemenin 3,4 milyar TL olduğu, tahsilat oranının da yüzde 20’de kaldığı belirtiliyor.

Çoğunluk ek MTV’yi ödemedi

Mükelleflerin büyük kısmının motorlu taşıtlar vergisini ödemek için Anayasa Mahkemesi karanını beklediği, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin birinci taksiti için hedeflenen 16.3 milyar liranın yüzde 20.8’nin tahsil edilebildiği belirtiliyor.

Ek MTV ödenmezse ne olur

Ek MTV ödemeden, trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma süreci yapılamayacak.

DİKKAT!
Toyota, Yeni Yaris Cross’u seneye Türkiye’de satışa sunacak!

Taşıtların her türlü satış yahut evre süreçleri yapılmadan evvel bu taşıtlara ait tahakkuk eden ek MTV’nin tamamının ödenmesi gerekecek.

Ek MTV ödenmemiş yahut “6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Metodu Hakkında Kanun”un 48’inci hususu kapsamında taksitlendirilmemiş taşıtlara ilişkin muayene yapılmayacak.

anayasa mahkemesinin karari bekleniyor ek mtvnin sadece yuzde 20si

Ek MTV iptal edilirse…

Düzenlemenin Anayasaya ters bulunarak iptal edilmesi durumunda Yüksek Mahkeme’nin kararları geriye dönük olarak uygulanamayacağı için vergisinin birinci taksitini ödeyenlerin dava yoluna başvurması gerekiyor.

Dava açanlar verginin faizi ile tahsilini isteyebilecek. Anayasa Mahkemesinin düzenlemeyi iptal etmemesi durumunda ek MTV’nin ikinci taksiti ise kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekecek.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.